Owoce jagodowe

Leave a comment

Zimowa dieta powinna być bogata w owoce i warzywa, dlatego że produkty te zawierają duże ilości witamin i składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego rozwoju i utrzymania homeostazy naszego organizmu. Owoce, zwłaszcza te krajowe, zawierają zestaw niezbędnych substancji, które wspomagają nasze zdrowie. Zwolennicy diety związanej z konkretną lokalizacją przyznają, że właściwie każdy organizm najlepiej działa wówczas, gdy zasilany jest produktami, które normalnie występują w strefie klimatycznej, w której mieszka dana osoba.

Dlatego także dla nas, mieszkających w środkowej Europie świetnym źródłem witamin powinny być owoce jagodowe. Są one uprawiane u nas od wieków, co więcej bardzo często wyrosną w stanie naturalnym, więc są całkowicie zaadoptowane dla naszej strefie klimatycznej. Borówki, jagody, maliny, a też inne owoce leśne mają duże ilości witaminy C witamina C jest bardzo mocnym antyoksydantem, który zabija wolne rodniki i tym samym opóźnia procesy starzenia się komórek, a także całego organizmu. Borówki bogate w witaminę C mogą stanowić perfekcyjne źródło antyoksydantów w diecie zimowej. Trzeba je Bez wątpienia przedtem zakonserwować, ususzyć bądź zamrozić. Straty składników pokarmowych, w tym straty cennej witaminy C będą nieznaczne, a mimo to będziemy mogli się cieszyć zimą doskonałym smakiem zdrowych owoców, które zawierają składniki niezbędne dla rozwoju naszego organizmu. Taka dieta ze stuprocentową pewnością przysłuży się także osobom, które prowadzą dietę odchudzającą.

Polecana strona: borówka amerykańska.