Dieta bez glutenu

Leave a comment

Obecnie coraz większa ilość osób cierpi na nietolerancję glutenu, czyli bardzo popularną chorobę zwaną celiakią. Celiakia objawia się problemami po spożyciu towarów, które zawierają w sobie gluten, czyli białko występujące w zbożach. Niestety choroba ta jest bardzo nieprzyjemna, bo poprawnie uniemożliwia standardowe życie osobom, które nie tolerują glutenu.

Zjedzenie wręcz najmniejszej ilości glutenu może się skończyć wstrząsem, więc należy wybierać jedynie i tylko takie produkty, które nie mają tego składnika. Dieta bezglutenowa jest niełatwo dietą, dlatego że gluten jest obecny w wielu produktach spożywczych, a tak faktycznie w większości gotowych dań. To powoduje jednak, żeby eliminowanie go z diety i dobór posiłków bezglutenowych może stwarzać problem (polecamy: dieta bezglutenowa). Na nieszczęście produkty bezglutenowe są też droższe, zatem trzeba się liczyć z tym, że taka dieta będzie też droższa dla naszego portfela i bardziej problematyczna. Powinno się szczegółowo prześledzić składy wszystkich towarów spożywczych, aby upewnić się, że występuje na nich tak zwany symbol przekreślonego kłosa, który informuje o tym, że produkt nie zawiera w składzie glutenu (zobacz więcej: porady bezglutenowe). Jedynie takie produkty są bezpieczne dla osób cierpiących na celiakię. Często potrawy trzeba w każdej chwili przygotowywać od podstaw, czyli nie wolno przygotowywać potraw, ze składników, co do których nie mamy pewności, czy są wolne od glutenu. Na nieszczęście cały ten sposób żywienia jest skomplikowany i zabiera dużo czasu, niemniej jednak osoby chore na celiakię po prostu nie mają innego wyjścia i muszą tak jeść.

Sprawdź: dieta bezglutenowa.