Każdy kto tylko miał okazję przebywać we Włoszech i próbować prawdziwej włoskiej pizzy doskonale zdaje sobie sprawę z tego jak bardzo tamtejszy smak różni się od tego, który oferowany jest u nas. Z całą pewnością, z kuchnią sprzeczać się nie można – wszakże jak mówi przysłowie co kraj to obyczaj, ale pizza jest daniem, które najbardziej smakuje w wersji oryginalnej i tego powinno się się nauczyć. Sam kamień do pizzy wbrew pozorom nie wystarczy. Konieczne jest także wykorzystanie odpowiednich składników.
Pierwsza sprawa i zdecydowanie najważniejsza to z pewnością mąka. W naszym państwie stosuje się w zdecydowanej większości przypadków tradycyjnej, ogólnodostępnej mąki pszennej, którą to znajdziemy w każdym mieście. Kłopotem jest także nieumiejętne robienie ciasta. Takich mankamentów na nieszczęście nie zniweluje wręcz najlepszy kamień do pieczenia pizzy jaki zostanie nam zaoferowany (zobacz – kamień do pieczenia pizzy). We Włoszech wykorzystuje się mąki typu 00. U nas jest to rzadko spotykane, niemniej jednak przecież czego nie robi się dla smaku i gości. Wszakże skoro stosowny kamien do pizzy to nie problem to i z mąką można sobie poradzić. Ważne jest też zapamiętanie podstawowej zasady, która mówi o tym, że sos w każdej sytuacji musi być robiony z prawdziwych pomidorów , a dodatkowo świeżych ziół (sprawdź też – kamień do pizzy). Teraz, dzięki temu włosi unikają korzystania z dodatkowych sosów. Tak na prawdę pomidory z puszki, keczup oraz wszystkie inne koncentraty są w tym miejscu kulinarną zbrodnią. Pizza musi być aromatyczna i co ważne prawdziwa a osiągnięcie takiego smaku oczywiście zagwarantuje nam sukces gastronomiczny.
Warto spostrzec: kamień do pieczenia pizzy.