Z zamiłowaniem do kawy zmaga się choćby połowa osób dorosłych w naszym kraju. Przyzwyczailiśmy się ponieważ do porannego aromatu świeżo zaparzonej kawy. Już sam zapach na wielu funkcjonuje pobudzająco a po wypiciu jednej filiżanki czujemy się jak nowo narodzeni, dlatego teraz powstają sklepy z kawą, które oferują produkty bardzo profesjonalną pochodzące od zagranicznych, czołowych producentów pozyskujących ziarna kawy. Rynek kawowy jest należy przynajmniej kilkanaście miliardów PLN a ta wartość nieustająco rośnie. W restauracjach ukazują się coraz lepsze gatunki, dlatego wręcz najwięksi miłośnicy mogą odszukać smak stosowny dla siebie. Zaczynający restauratorzy zastanawiają się jaka kawa dla gastronomii jest najlepsza. Nie ma na to niestety jednoznacznej odpowiedzi. Dosłownie ziarna z najwyższej półki wyróżniają się od siebie smakiem a wpływ na to posiada ziarno kawowca, jego rodzaj i w głównej mierze etap wypalenia. Jak każdy produkt kawa może być lepsza lub gorsza, niemniej jednak bardzo dobra kawa do ekspresu powinna cechować się między innymi idealnym aromatem, którego nie można przeoczyć. Dla restauratora jest to świetna marketing, bowiem zapach świeżo zmielonych ziaren, który unosi się nawet oprócz budynkiem w pewnych przypadkach przyciąga tłumnie miłośników, dla których kawy ziarniste do ekspresu są zdarza się, że sporą zagadką, bowiem w dalszym ciągu nie rozumiemy fenomenu kawy i nie wiemy, dlaczego tak trudno jest nam zacząć bez niej prawie każdy dzień. Kawa pobudza i stawia nas na nogi a ma możliwość jedynie odnosimy takie złudzenie.
Warto zobaczyć: kawy ziarniste do ekspresu.