Dłużej na baterii

Szybkie zużywanie się ogniw w bateriach jest bolączką wielu posiadaczy laptopów czy notebooków. Co gorsza, zwykle nie jest przyczyną wadliwy sprzęt, niemniej jednak niewłaściwy metodę użytkowania. Co powinnaś zatem wiedzieć o sposobie ładowania i eksploatacji, aby bateria laptopa posłużyła wszyscy ludzie na długo?

By ustalić w jaki sposób powinniśmy stosować nasz sprzęt, powinniśmy dowiedzieć się, jaki rodzaj akumulatora mamy. Jeżeli jest on już wiekowy całkiem prawdopodobne, że jest to bateria niklowo- kadmowa. Chcąc, żeby zachowała ona swoją żywotność, powinniśmy unikać częstego ładowania. Zasilacz laptopa powinien być w tym wypadku podłączany dopiero wówczas, kiedy stan naładowania będzie bardzo niski. W nowszym sprzęcie wykorzystuje się natomiast omal tylko akumulatory litowo-jonowe (zobacz: zasilacz laptopa). Gdybyśmy w taki metodę obchodzili się z tego rodzaju urządzeniem wcale byśmy mu nie pomogli, dosłownie przeciwnie, znacznie skrócilibyśmy jego żywotność. A zatem jak w takim przypadku zadbać o jego trwałość?

Głównie, nabywając nowe urządzenie z baterią niklowo- kadmową, albo wyposażając je w nową baterię, trzeba przeprowadzić jej kalibrację. Oznacza to trzykrotny cykl pełnego rozładowania baterii i 100-procentowego naładowania. W momencie kiedy stan baterii jest bardzo niski, najbardziej jest wejść w ustawienia BIOS i poczekać do całkowitego rozładowania. Następnie powinna zostać podłączona ładowarka laptopa. Pominięcie procesu kalibracji ma możliwość bardzo zaszkodzić mojej baterii i sprawić, że jej ogniwa nie będą całkowicie wykorzystywane. W późniejszym czasie musimy unikać skrajności. Nie możemy pracować na kablu z włożoną baterią, przez co nieustająco byłaby ona doładowywana. Po kalibracji nigdy nie powinieneś też dopuszczać do zupełnego rozładowania baterii. Najlepiej więc będzie podłączać zasilacz na poziomie 10- 40 %, a kiedy planujemy pracę wyłącznie w domu dobrym rozstrzygnięciem będzie wyjęcie baterii i przechowywanie jej w chłodnym miejscu.

Zobacz również: ładowarka laptopa.