W zdrowym ciele zdrowy duch

Leave a comment

Wielu dietetyków i lekarzy podkreśla, że odpowiednią dawkę witamin należy dostarczać organizmowi w sposób naturalny wraz z przyjmowanym pokarmem. Jednak codzienna dieta przeciętnego człowieka nie w każdej chwili jest idealnie zbilansowana, a ze względu na indywidualne pragnienia kulinarne, w bardzo wielu sytuacjach w menu brakuje wartościowych składników. Przykładem mogą być ryby, które nadal są niedużo popularne w polskiej kuchni, a dostarczają pełno cennych witamin , a oprócz tego nienasyconych kwasów tłuszczowych (zobacz koenzym q10). Niezbędne kwasy omega 3 pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu i przez to zapobiegają zawałom serca. Także niektóre pory roku wpływają na zubożenie posiłków pod kątem wartości odżywczych. Ostatnie lata przyniosły rewolucyjne wyniki badań na temat jednej z witamin – okazuje się, że wytwarzana przez organizm pod wpływem słońca witamina D, ma istotne znaczenie nie tylko w procesie rozwoju kości, lecz także pomaga zapobiegać nowotworom, depresji czy chorobom układu oddechowego. Dobrze dopasowana ilość tej witaminy wytwarza się jednak przede wszystkim latem, gdy najwięcej czasu przebywamy na słońcu. Równie bardzo istotną witaminą, której w większości wypadków brakuje w diecie jest witamina b12, która bierze udział w tworzeniu się czerwonych krwinek. Niedobór b12 stwarza szereg dolegliwości, z których najpoważniejszą jest niedokrwistość. Wymienione witaminy i kwasy dobrze jest dostarczać naturalnie, jednakże aby mieć pewność, że ichniejszym ilość jest wystarczająca dla organizmu, lepiej sięgnąć po suplementy diety uważając, by nie przekroczyć dziennej dopuszczalnej dawki danego pierwiastka.

Zobacz: omega 3.