Nigdy nie jest za wcześnie, żeby zadbać o własne serce. Wręcz, jeśli w Twojej rodzinie nie występowały kłopoty z miażdżycą i inne choroby serca, to szybkie tempo życia, stres i niedbała dieta nie sprzyjają Twojemu zdrowiu. Jak temu zaradzić? Najbardziej istotne są witaminy – kwasy omega 3.
W walce o zdrowe serce konieczne jest zapewnienie organizmowi nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3, a gdyż nasz organizm nie posiada możliwości ich syntezy, kluczową opcją jest dostarczenie ichniejszym wraz z pokarmem. Nienasycone kwasy tłuszczowe pozytywnie wpływają na ciśnienie tętnicze krwi, obniżają stężenie triglicerydów, a też ryzyko CVD.
Natomiast CVD jak i inne stany zatorowo-zakrzepowe mogą zostać spowodowane niedoborem witamin. Od witaminy B12 zależne jest stężenie homocysteiny, której podwyższenie łączy się wprost z możliwością uszkodzenia ściany naczyń.
Również witamina D, choć kojarzona głównie z dobroczynnym wpływem na nasze kości, może mieć niebagatelny wpływ na układ krążenia. Jej niedobory zwiększają ryzyko zachorowań na niedokrwienne choroby serca, zawał, czy miażdżycę.
Jeśli zatem pragniemy zoptymalizować dietę pod względem naszego serca – warto sięgać po ryby. Witamina B12, D , a ponadto kwasy omega 3 występują m.in. w tuńczyku. Bardzo dobrym ichniejszym źródłem są również łososie i pstrągi. Najwartościowszymi są te o małym stopniu przetworzenia, a zatem świeże, mrożone i solone.
Jeżeli już styl życia nie umożliwia nam wystarczająco zadbać o dietę – polecam sięgnąć po właściwe suplementy, które zapobiegną niedoborom. W końcu serce mamy jedynie jedno.
Należy sprawdzić: witamina b12.